AFSLUITING EERSTE JAAR COMENIUSPROJECT IN ITALIË

 

22 april – 26 april 2004

 

NOTICE: This is the Dutch version. A short English version will follow.

 

Donderdagmorgen 22 april Vertrek

We vertrokken ’s morgens met de Zuidtangentbus naar Schiphol voor de budget vliegreis naar onze partnerschool in San Caciano di Val di Pesa (20 km. zuidelijk van Florence) voor de afsluiting van het eerste Comeniusprojectjaar “The Safe School”. Dankzij internet hadden we onze boardingpas en stoelnummers al geprint. Zo konden we na het afgeven van de bagage snel doorlopen naar de gate. Het vliegtuig vertrok stipt op tijd om 11.55 uur en na anderhalf uur vliegen met zelf meegenomen proviand landden we al in Pisa. Daar stond onze splinternieuwe Lancia Ypsilon op ons te wachten. Net als iedereen reden we rustig ( 90 km. politiecontrole?) over de snelweg. Een stukje voor Florence wilden we afsteken, maar dat leidde onbedoeld tot een prachtige rondrit door het Toscaanse landschap. Toch kwamen we al behoorlijk vroeg bij ons dorpshotel Mary aan. Eenvoudige kamers, maar met TV en daarbij een prachtig uitzicht vanaf het balkon.

 

Al spoedig kwam Gabry, de Italiaanse leerkracht naar ons toe en wachtten we in het park op de andere leerkracht Engels Mariarosa. We begrepen, dat de Engelsen hun aansluitende vliegverbinding hadden gemist in Parijs en dat ze pas laat ’s avonds in Florence zouden aankomen. Na de komst van Mariarosa probeerden we het programma van de komende dagen door te nemen. Dat ging nogal chaotisch, omdat ze hadden gedacht, dat we pas dinsdag zouden vertrekken. Het hele programma was daarop afgestemd, maar het lukte toch nog om er een kloppend geheel van te maken. Als afsluiting wilden we in dorp nog een beroemd ijsje eten, maar helaas was de ijssalon dicht. Gelukkig haalden we een dag later de schade in.

’s Avonds  reden we in haar Mercedes Benzje naar Florence. We vonden een “goedkope” parkeerplaats, maar we moesten daardoor een flink stuk lopen om de directrice Giovanna op te pikken. Vervolgens was het weer flink lopen en zoeken om een door haar zoon aanbevolen pizzarestaurant te vinden. Met vermoeide voeten en moeizaam Engels aten we toch heerlijk. Weer dat eind teruggelopen en in de buurt van onze auto en hun hotel Jane zagen we David de adjunct-directeur, Mike de directeur en de leerkrachte Bianca lopen. Snel een hernieuwde kennismaking, maar we waren blij, dat we na de bochtige 20 km richting San Casciano onze schoenen konden uitdoen en als een blok in slaap vielen.

 

Vrijdag 23 april 2004 Bezoek scholen en vergadering

 

 

Met de school redelijk dichtbij het hotel kon we lopend naar de prachtige school. Helemaal nieuw gebouwd, ruim van opzet en door de stijging van het leerlingenaantal was men ook al begonnen met uitbreiding lokalen, overblijfruimte en gymnastieklokaal. Door de rolstoelen in de welkom hal viel ons al meteen op dat de gehandicapte kinderen ook op deze school zaten. Voor de rest zag het er erg goed uit: computerlokaal met nieuwe computers in een netwerk, extra tafels in de brede gangen, klassen met een schuin oplopend dak klein qua ruimte, maar ook met weinig l.l. (18 tot 25 l.l.), een brede trap die meteen dienst deed als auditorium.

 

 

Het was behoorlijk druk in de school met bijna 400 leerlingen, ondanks de grote ruimte. Het viel ons op, dat er geen leerkrachtenkamer was en dat de leerkrachten nogal apart werkten. In de school zou leerjaar 4 (onze groep 6) meedoen met een film over Pinokkio. De kinderen waren daarom  per klas verkleed als de vier elementen (water, vuur, aarde en lucht) en 1 groep was verkleed als kinderen van 100 jaar geleden. Later kwamen we ze ook nog in het dorp tegen bij de uitvoering van hun project.

 

Een veilig gebouw: doorgeschakelde rookmelders, duidelijke pictogrammen, brandblussers, brandslangen, ontruimingsplattegronden bij elke groep. Verder een centrale geluidsinstallatie van de directiekamer naar alle klassen. Leerlingen waren redelijk rustig, maar er werd ook straf gegeven met hard geschreeuw, slaan met deur en voor straf op de gang. De directrice zelf had een flinke kamer. Later bleek ze bovenschools nog meer dan de drie scholen te beheren. Er was dan ook een behoorlijk aantal mensen voor de administratie.

 

 

Daarna ging Ingrid naar de kleuterschool en Jan naar de school in het nabijgelegen dorp. Een heel andere school: oud villagebouw, maar het nieuwe (ook weer prachtig) gebouw zal over 3 jaar klaar zijn. Sfeervolle kleine school, rustig, prachtige tekeningen. Net als bij de andere scholen kon je alleen binnen komen via het hek met intercom. Geen gezellige leerkrachtenruimte gezien, koffie via koffieautomaat met muntgeld in de hal (net  als hoofdgebouw). Overblijfruimte was best wel groot, maar de lokalen erg klein, zo groot als huiskamer, 5x6 meter. Veel kleurplaten en stencils bij o.a. Engels. Weinig materialen en ook weinig opbergruimte. Wel beesten in de klas, zoals parkieten en vissen.In hele school verboden te roken, maar wel op de speelplaats.Geen gymleerkracht.Wel leerkracht Engels en klassenassistente.

In de kleuterschool waren 7 groepen die alleen via de andere klassen te betreden waren. Een fysiotherapeute was aan het werk met een zwaar gehandicapte tweeling, die ons later steeds zouden volgen. De groepen waren heel klassikaal aan het werk (2 groepen 3-4 jarigen, 2 4-5 jarigen, 2 5-6 jarigen en 1 gemengde groep) Er werd voornamelijk op papier gewerkt, dit terwijl er wel hoeken in de klas waren. Hier kon alleen in gespeeld worden als er twee leerkrachten voor de klas stonden, volgens een van de juffen. Ook viel het gebrek aan materiaal op. Zo was 1 groep van 23 kinderen een plakwerkje aan het maken met 1 lijmpot en 1 kwast. De locatieleidster nam dan ook direct de gelegenheid te baat om uitgebreid bij Giovanne te klagen over het gebrek aan financiele middelen om materiaal aan te schaffen.

Alleen in de gemengde groep werd ook in een paar hoeken gespeeld, dit was de groep waar kinderen van andere nationaliteiten geplaatst waren.

 

 

De kinderen bleven in de school over en kregen een warme maaltijd. Wij zouden die straks krijgen, maar we gingen eerst naar het stadhuis, waar we werden ontvangen door de burgemeester Roselli in een vrijwel nieuwe mooie raadszaal. Hij was een behoorlijk knappe man, geïnteresseerd in eerst de krant en daarna in zijn mobiele telefoon. Hij was echter wel geïnteresseerd in het Comeniusproject. We kregen een boek over de omgeving en na de afsluiting met een hapje en Asti Spumante gingen we terug naar onze school.

 

 

De lunch op school was redelijk, maar zonk in het niet bij wat we de verdere dagen kregen.

In de directiekamer vergaderden we over de ervaringen van het afgelopen jaar en de plannen voor het komend jaar. De directrice Giovanna had ander werk te doen, dus vergaderden we zonder haar.  Dat leverde het volgende verslag op:


 

Meeting in Italy 23 – 4 – 2004

 

Perhaps there are in August 2004 4 new schools in the project: Czech Republic, 2 from Poland and Rumania.  England (in September) and Italy (beginning June) have to report about the first year. Ingrid will send a short report by mail to the schools.

They can use also the webpage of the Comeniusproject. Working and putting documents by using FrontPage: username “Comenius” and password “safe”. Correction of the red letters in the Newsletter.

The English had an information meeting about Comenius for the parents. We want the try to make next year two newsletters: for the first letter in October we want to have information, what you have done for special things at every school.

 

Looking back:

England: After the meeting we had the presentations of the schools. The photographs of the schools, very different reports. In the second half year: collecting and solutions of the problems.

Dutch: a Comeniusproject corner: not every teacher, 5 teachers, 4 teachers with the class. The visit of 4 teachers was very good, specially the warm welcome on the English school. Three of 4 are specially trained for the safety of school. Corrie is also teacher for trusts? “Red hats” was therefor very interesting for her.

Italy: It’s difficult to join in for all the children and teachers in the school. They are English teachers. For the first half year they have worked hard to make the presentation of the school. The second half year they searched the problems and the solutions.  Problems to work in English. Only simple words they can understand. They have also the problem they are not the teacher of the class. Only a few times they are in the class (only in teaching hours English and then also other things has to be done). They want to make an exhibition on the three schools of the project.

Next year:

-         Visit to Holland: Thursday 7 October – Monday 11 October. After the permission for the other schools we can make our program for the second year. The date for next year’s evaluationmeeting will be  14 April  - 18 of April. Some Dutch teachers would like to visit Italy around 12 – 19  of February.

-         New ideas: Safe route to the school, trust persons in the school, (see aplicationforms)

Next meeting in October: Calendar – Questionnaire of safety for pupils, parents and teachers. Ingrid will take care of that.

 

Na afloop zijn we echt het beroemde Italiaans ijs gaan eten in het dorp. Het zou het op 1 na beste ijs zijn van Italië en daar was niets teveel van gezegd. Toen nog snel boodschappen gaan doen bij de COOP en ’s avonds hebben we heerlijk gegeten in de dorpspizzeria: o.a. biefstuk op Toscaanse wijze (gemarineerd in Chianti)  en later toch nog even naar de ijssalon het toetje gehaald.

 

Zaterdag 24 april 2004 Bezoek Florence

 

Korte impressie van Florence

 

We sloegen de waarschuwingen in de wind en we parkeerden de auto gemakkelijk bij het centrum. Dat kostte aardig wat geld, maar dat vonden we geen probleem. Toen begonnen we aan een rondje Florence. De Ponte Vecchio met de goud- en zilverwinkeltjes, de Dom (niet beklommen), San Lorenzo met daarachter de overdekte markt en de vele leerstalletjes in de straten daaromheen. De  David, die we stiekem fotografeerden en de beelden van Neptunus. Na een broodje gunden we onze voeten rust in een open toeristenbus. Eerst rondrit A, daarna lekker gegeten in een traditionele trattoria en  daarna rondrit B, die ons tot ver buiten en boven de stad bracht. Nog wat regen en onweer, maar dat trok snel over. We vonden niet de ideale tas voor Ingrid, maar wel het beste ijs van Italië. Tegen zevenen gingen naar de Engelsen. Via het Michelangoplein, waar we souvenirs kochten (geen onderbroeken en schorten met de edele delen van  David). Zonder Mike, de directeur, die ziek was geworden (later bleek het een heel nare insectenbeet in zijn lies te zijn, waar de arts medicijnen voor gaf), maakten een flinke rit in het Toscaanse landschap naar het palazzo van de directrice.

Na een heerlijke avond met veel eten en drinken (Jan niet = BOB) gingen we in het noodweer over een noodweg naar het hotel in "ons" dorp.

 

 

 

Zondag 25 april genieten van Toscane

Het was weer mooi weer, maar wel met veel wind en en een stuk kouder. ‘s Morgens werd voor ons balkon de bevrijding van de tweede wereldoorlog herdacht. Een muziekkorps met majoretten, oud-strijders en de burgemeester, die de Amerikanen bedankte. Om 11 uur naar de "vakantiewoning"  van de schoonmoeder van de leerkrachte Engels Mariarosa. Een prachtig huis in een verzameling boerenwoningen met  whirlpool, olijfboomgaarden en wijngaarden. Helaas geen lunch in de tuin vanwege het slechte weer, want het was buiten te koud. De leerkrachten hadden allerlei originele Toscaanse lekkernijen voor ons gemaakt. Na alweer veel eten en drinken + Grand Prix kijken, maakten we een rondrit door Toscane: langs kerken, vestingsdorp en een biomarkt met de beste slager van Italië. Toen we dan ook om zeven uur terug waren, moesten we eerst bijkomen voor we weer aan een pizza konden beginnen.

 

Herdenking bevrijding tweede wereldoorlog

 

Vakantiewoning?

 

Omgeving

 

 

Maandag 26 april 2004 Terugreis via Pisa

’s Morgens was het al vroeg  uitchecken van het hotel, daarna nog snel de markt bezocht, op het plein ervoor en traktaties voor de teamleden gekocht. Nu de goede route (minder mooi) naar Pisa op een redelijk rustig weg en via een omweggetje bij de achterkant van de  scheve toren gekomen. Net als veel Japanners en Nederlanders vonden we de toren erg scheef. We liepen nog even langs de andere gebouwen, de stalletjes en maakten natuurlijk foto’s van de toren. Op het vliegveld de auto ingeleverd, inchecken en bij het afronden van het verslag crashte de laptop Na een  snelle vlucht met Basiqair over de Alpen waren we met de Zuidtangent nog voor het Hollandse avondeten weer thuis.

 

 

 

 

 

 

 

Ingrid en Jan